Reflexintegratie

Niet gewenst gedrag, slaapproblemen, poep- en plasproblemen, (motorische) ontwikkelingsachterstand, onrust, lees-, schrijf- en rekenproblemen, niet stil kunnen zitten, kriebelende kleren, woede aanvallen, (te) snel afgeleid, niet verder komen met zwemles en (faal)angst. Het zijn maar een paar voorbeelden die kunnen voortkomen uit het feit dat het (kinder)lijf en brein elkaar niet begrijpen.

Een kind kan alleen lekker in zijn vel zitten als hij zich bewust is van zijn lijf. Als hij voelt dat het lijf een binnenkant en een buitenkant heeft, een voor en een achterkant, een boven en beneden heeft en een links en rechts. Kinderen leren met hun lichaam, voordat ze met hun hersenen leren leren.

Met reflexintegratie kijk ik naar de oorzaak achter de problemen. Reflexintegratie gaat uit van het idee dat leer- en gedragsproblemen kunnen ontstaan door onvolgroeide reflexen. Door de juiste oefeningen uit te voeren, kunnen deze reflexen zich alsnog ontwikkelen, waardoor de problemen afnemen en zelfs geheel verdwijnen.

Hieronder vind je informatie over wat primitieve reflexen zijn en wat reflexintegratie voor je kind of voor jouzelf  kan betekenen.

KINDEREN LEREN MET HUN LICHAAM,

VOORDAT ZE MET HUN HERSENEN LEREN LEREN

Wat zijn primitieve reflexen?

Iedere gezonde, pasgeboren baby beschikt over reflexen. Dit zijn aangeboren bewegingen die je niet met ‘de wil’ kunt aansturen. Deze bewegingen zijn al ontstaan in de baarmoeder. Ze ontwikkelen zich in een vaste volgorde, in een vaststaand tijdsbestek en worden aangestuurd vanuit de hersenstam.

Daar starten ze op om ieder hun eigen route door de hersenen te volgen. Elke reflex heeft een eigen taak. Ze vormen de basis voor de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel en de hersenen en helpen de baby om geboren te kunnen worden.  Na de geboorte zorgen ze ervoor dat de baby de eerste maanden kan overleven en dragen ze bij aan de ontwikkeling.

Voorbeelden zijn bijv. de zuigreflex; wanneer je een pasgeborene over zijn wang strijkt, gaat het op zoek naar de tepel om te zuigen. Schrikt het ergens van? Dan schieten de armen en benen de lucht in (Moro reflex). Of je legt jouw pink in zijn handje, dan zal het je pink vastgrijpen (de grijpreflex).

Wat is het doel van de reflexen?

Reflexen hebben als doel het kinderlijf en -brein goed te laten samenwerken en zorgen voor de ontwikkeling en beschermen als er gevaar dreigt.

Goed ontwikkelde reflexen hebben tot gevolg dat het kind fysiek goed zal kunnen functioneren. Dit komt doordat de reflexen de basis vormen voor de motoriek, het evenwicht, de zintuigen, tijd- en ruimtebesef en visuele vaardigheden. Ook zijn de reflexen verantwoordelijk voor hoe het kind zich sociaal-emotioneel en cognitief ontwikkelt. 

Als de ene beweging is geïntegreerd (begrepen door het lijf en het brein) dan komt de andere tot uiting. De primitieve reflexen volgen hun eigen route en zullen in het 1e jaar langzaam  overgaan in rijpere posturale (houdings-) reflexen. De posturale reflexen zorgen ervoor dat een baby steeds meer bewuste controle krijgt over zijn bewegingen en gedrag. Je bent de posturale reflexen je leven lang nodig voor een goede houding, om flexibel te zijn en om in evenwicht te kunnen blijven.

Wat als de reflexen niet goed integreren?

Wat als je lichaam nog steeds primair reageert op prikkels?

Je wilt wel stilzitten aan tafel om te eten, maar je galantreflex zorgt er voor dat je gaat bewegen als je rug tegen de rugleuning komt….

Je neemt een pen in je handen en je grijpreflex zorgt er voor dat je je pen zo krampachtig vasthoudt dat schrijven lastig en vermoeiend is…

Je hebt regelmatig woede-aanvallen, omdat je mororeflex er voor zorgt dat altijd ‘aan’ staat en je (te)veel prikkels in je opneemt…

Gaat er iets mis tijdens de zwangerschap, de geboorte of de periode na de geboorte, dan kan het zijn dat bepaalde reflexen zich niet goed kunnen ontwikkelen. Uiteindelijk kunnen de reflexen als iemand wat ouder is misschien deels onderdrukt of gecompenseerd worden, maar helaas vaak met allerlei gevolgen van dien.

Dit levert vaak verdriet, onmacht en frustratie op bij een kind en vaak ook bij de mensen om hem heen. Niet alleen omdat een kind zich hier zelf bewust van is, maar ook omdat de omgeving vaak niet begrijpt waarom het kind doet zoals hij doet of waarom bepaalde vaardigheden maar niet lukken. Dit heeft gevolgen voor het zelfvertrouwen en het gevoel van basisveiligheid.

Ook later in het leven kunnen door stress, trauma of ziekte uitgedoofde reflexen opnieuw in werking worden gezet. Reflexintegratie is daarom niet alleen geschikt voor kinderen, maar ook volwassenen.

BEWEEG, SPEEL EN LEER!

Wat doet een reflexintegratie therapeut?

Er wordt altijd gestart met een intakegesprek om de hulpvraag te bespreken en te bekijken of reflexintegratie iets kan betekenen. Hierna vindt een neuromotorisch onderzoek plaats en wordt o.a. getest welke reflexen verstoord zijn. Vervolgens wordt er een bewegingsprogramma opgesteld.

Er wordt gestart met het thuis doen van een oefening (voor kinderen onder begeleiding van een ouder). Deze oefening duurt niet langer dan 5 minuten, maar moet wel dagelijks worden gedaan.

De oefeningen zijn bedoeld om lijf en brein te ontwikkelen, om nieuwe verbindingen in de hersenen te maken en dit te automatiseren, waardoor klachten afnemen en uiteindelijk verdwijnen.

Na iedere 8 weken volgt een reflexherhalingsonderzoek en wordt de oefening aangepast. In totaal neemt het behandeltraject tussen de 9 en 12 maanden in beslag.

Herken jij je kind of jezelf in het bovenstaande?

Wanneer jij je kind of misschien jezelf in het bovenstaande herkent, zou reflexintegratie mogelijk iets kunnen betekenen. Hieronder vind je de INPP screeningsvragenlijst. Hoe vaker de vragen met ‘Ja’ beantwoord kunnen worden, des te groter de kans dat er sprake is van een neuro-ontwikkelingsvertraging op grond van nog aanwezige primitieve reflexen. Heb je 7 keer of meer ‘ja’ beantwoord op onderstaande vragen, dan is het zeker zinvol om een uitgebreidere intake te doen. Wanneer ook hieruit blijkt dat veel vragen met Ja beantwoord kunnen worden, is ook het afnemen van een neuromotorisch onderzoek zinvol.

Screeningsvragenlijst:

 • Komen er leerproblemen voor in de directe familie bij u?
 • Waren er medische problemen tijdens de zwangerschap?
 • Was het geboorteproces ongewoon of erg lang?
 • Is uw kind te vroeg (14 dagen) of te laat (12 dagen) geboren?
 • Was het geboortegewicht minder dan 5 pond?
 • Had uw kind in de 1e weken moeite met zuigen of met eten binnenhouden?
 • Heeft uw kind de fase van kruipen op de buik of op de handen en voeten overgeslagen?
 • Was uw kind laat met leren lopen (later dan 16 maanden)?
 • Was uw kind laat met leren praten (nog geen 2 tot 3 woordzinnen rond 18 maanden)?
 • Heeft uw kind met 6-7 jaar nog moeite met zichzelf aan te kleden, schoenveters vast te maken en knoopjes dicht te doen?
 • Heeft uw kind last van allergieën?
 • Heeft uw kind een sterke reactie gehad op één van de inentingen?
 • Zoog uw kind nog de duim boven de leeftijd van 5 jaar?
 • Plaste uw kind nog weleens in bed boven de leeftijd van 5 jaar?
 • Heeft uw kind last van wagenziekte?
 • Heeft uw kind moeite (gehad) met leren klokkijken op een gewone (analoge) klok?
 • Heeft uw kind moeite om te leren fietsen op een tweewielige fiets?
 • Heeft uw kind veel last (gehad) van keel/neus/oor infecties?
 • Heeft uw kind in de eerste drie maanden van zijn/haar leven een ziekte gehad met hoge koorts/delirium of stuiptrekkingen?
 • Heeft uw kind moeite met het vangen van een (tennis)bal?
 • Vindt uw kind het niet leuk om naar gymnastiek lessen te gaan?
 • Heeft uw kind moeite met stilzitten (zelfs als dit voor een korte periode is)?
 • Reageert uw kind overdreven heftig op een onverwacht hard geluid?
 • Heeft uw kind moeite met leren lezen?
 • heeft uw kind moeite met leren schrijven?
 • Maakt uw kind veel fouten tijdens het overschrijven?

* De screeningsvragenlijst kan ook beantwoord worden door volwassenen om te kijken of er nog een mogelijke neurologische onrijpheid bestaat. Reflexgerelateerde problemen manifesteren zich tijdens de eerste de jaren bij de ontwikkeling van een kind. Als deze achterstand niet wordt herkend en behandeld tijdens de kindertijd, zal het lichaam dit gebrek proberen te compenseren. Naast het feit dat dit veel energie kost, brengt het vaak stress met zich mee. Reflexintegratie is voor zowel kinderen als volwassenen geschikt.

Wil je meer weten, neem dan gerust contact op! Een adviesgesprek van 15 minuten is altijd gratis. Via mail rian@oefentherapie-inmotion.nl of via telefoon/whatsapp 06 39 59 73 46.

TARIEVEN REFLEXINTEGRATIE
Adviesgesprek 15 minutenGratis
Intakegesprek 1 – 1,5 uur€ 90
Neuromotorisch onderzoek incl uitleg, 1e oefening en verslag 2 – 3 uur€ 200
Reflexherhalingsonderzoek 1 – 1,5 uur€ 90
Verzuimtarief bij niet nagekomen afspraak 75% van het behandeltarief

Je kunt direct na afloop van de therapiesessie afrekenen via een betaalverzoek of contant. Je ontvangt een factuur per mail.

Helaas worden de behandelingen van InMotion Reflexintegratie niet vergoed. De gemaakte kosten zijn wel op te voeren bij de belasting als bijzondere ziektekosten.

Mocht je toch hulp willen, maar is dit financieel niet haalbaar voor je, neem dan even contact met mij op. Ik kijk graag samen met je naar de mogelijkheden.

Ik ben geregistreerd INPP Reflexintegratie therapeut. Daarnaast heb ik RMTi Level 1 en 2 gevolgd en Kinderbrein en bewegen van Carla van Wensen.

Voor meer informatie over Reflexintegratie en reflexen, neem een kijkje op mijn Facebookpagina of Instagrampagina. Onder Hoogtepunten vind je de informatie makkelijk terug.

Flyer InMotion Reflexintegratie