Diastase behandeling

Eind 2021 heb ik de cursus Diagnostiek en behandeling van Diastase gevolgd. Daarmee ben ik weer geheel up to date en kan volgens de laatste richtlijnen behandelen.

Een diastase is de afstand/ruimte tussen de linker- en de rechterhelft van je rechte buikspieren. Wanneer de druk of trek op dit weefsel groter is dan het kan hebben, wordt het gestretcht en de afstand groter.

Dit is een normaal fenomeen tijdens de zwangerschap. In deze bijzondere periode neemt namelijk én de druk op je buikwand toe door de groei van je kindje én neemt onder invloed van hormonen de stevigheid van het weefsel wat af. Alle vrouwen hebben vanaf 35 weken zwangerschap dan ook een wat vergrote afstand, noodzakelijk om je buik te kunnen laten groeien.

Bij 60% van de moeders is hun diastase 6 maanden na de bevalling vanzelf weer kleiner en vooral ook weer steviger. Bij de overige 40% duurt dit langer en soms verdient dit extra aandacht. Zoals bij alles is, ook bij een diastase, voorkómen beter dan genezen.

Al tijdens de zwangerschap gericht oefenen, lijkt te kunnen helpen om de diastase niet groter te laten worden dan noodzakelijk. Ook na de bevalling kan oefentherapie helpen om het herstel te bevorderen. Je krijgt gerichte adviezen wb je houding en manier van bewegen, zoals de verzorging van je kindje bij bijv het tillen en dragen. Je leert een goede ademtechniek om de buikdruk op de goede manier op te vangen. Daarnaast leer je ook hoe je stabiliteits- en spierkrachtsoefeningen goed kunt uitvoeren, zodat je diastase zo goed mogelijk hersteld. Er is met gerichte oefentherapie heel veel winst te behalen.

Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact op!