Kinderen en poep- en plasproblemen

Zindelijk worden is een leerproces dat meestal vanzelf gaat, maar helaas niet altijd. Als een kind regelmatig nat is, ontlasting in het ondergoed heeft, een blaasontsteking heeft of moeizaam kan plassen of poepen, is het zinvol om te kijken hoe dit verholpen kan worden.

De kinderbekkenoefentherapeut kan, samen met het kind en de ouders  kijken naar een manier om de problemen op te lossen.

Oorzaken

Voor plas- en poepproblemen kunnen er verschillende oorzaken zijn. Eén van de mogelijkheden is dat de bekkenbodemspieren niet goed werken.

Klachten bij kinderen treden meestal op wanneer de bekkenbodemspieren te gespannen zijn of wanneer ze niet op de goede manier of op het juiste moment aanspannen of ontspannen. Soms voelen kinderen de seintjes van de blaas niet goed, zo kunnen kinderen een verkeerde manier van plassen en/of poepen ontwikkelen.

Blijf er niet mee rondlopen!

Kinderen schamen zich vaak voor hun klachten en het kan een enorme belasting voor het hele gezin zijn.  Wanneer ze lekker aan het spelen zijn en niet naar de signalen van hun lichaam luisteren, kunnen er regelmatig ongelukjes gebeuren.

In veel gevallen is er iets aan te doen. Deze klachten zijn vaak goed te behandelen als er geen anatomische afwijkingen of ziekten aan urinewegen en/of darmen zijn. 

Doel van de therapie

Het doel van de therapie is het normaliseren van het poep- en plaspatroon, waardoor de klachten verdwijnen.

De behandeling

Tijdens de eerste afspraak vindt er een vraaggesprek plaats om goed inzicht in de klachten van het kind te krijgen. Afhankelijk van de leeftijd en de situatie is het kind hier wel of niet bij aanwezig. Na het vraaggesprek en een onderzoek wordt er in overleg een behandelplan opgesteld.

De kinderbekkenoefentherapeut geeft uitleg over de werking van de blaas en darmen. Er zullen toiletadviezen worden gegeven en adviezen over eten en drinken. Ook worden plas- of poepdagboekjes bijgehouden.

Op speelse wijze leert het kind voelen waar de bekkenbodem-spieren zitten en hoe daar controle over gekregen kan worden. Er wordt geleerd hoe en wanneer te plassen en te poepen. Zo krijgt het kind inzicht in het signaleren van aandrang en leert het hier goed op te reageren.

Bij welke problemen kan een kinderoefentherapeut een kind helpen?

  • Vertraagde zindelijkheid
  • Bedplassen
  • Broekplassen
  • Broekpoepen
  • Heel vaak of heel weinig plassen
  • Obstipatie, moeizame of pijnlijke ontlasting of diarree
  • Terugkerende blaasontstekingen (zonder achterliggende pathologie)
  • Buikpijn (in combinatie met 1 van de bovenstaande klachten)

Kijk voor meer informatie op: Welke poep- en plasproblemen zijn er? – Pelvic

Wil je meer weten of een afspraak maken?                                                                                          Neem gerust contact op. Via mail riankorblet@pelvic.nl of via telefoon/whatsapp 0639597346.